Herinneren we ons de spullen en gebruiksvoorwerpen om ons heen zoals ze daadwerkelijk zijn of vervormen we ze in ons hoofd tot nieuwe beelden en andere verhalen? En wat doen die beelden en verhalen met onze beleving van de werkelijkheid?

Beeldend kunstenaar en fotograaf Vytautas Kumža is gefascineerd door ons kwetsbare en soms onbetrouwbare geheugen en door de alledaagse dingen om ons heen. Vervormde hamers, gedragen brillen, kettingen, schoenen, lange blonde haren en roze bowlingballen; Kumža haalt ze uit hun oorspronkelijke context en geeft met zijn fotografie en installaties een ander perspectief op deze objecten en de ervaring van de wereld om ons heen.

ECHO – fotografie en installaties van Vytautas Kumža, van 24 september tot en met 10 december te zien in CODA Museum Apeldoorn, is zijn eerste museale solotentoonstelling. De tentoonstelling maakt deel uit van het tweejaarlijks Apeldoorn Fotofestival, dit jaar van 24 september tot en met 29 oktober 2023. De opening van de tentoonstelling en het festival worden op zondag 24 september in CODA gecombineerd.

Beeld: Vytautas Kumža