ECHO verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie artiesten die verbonden zijn door de tactiele en emotionele intensiteit van hun werk: kunstenares Louise Bourgeois, ontwerpster Simone Rocha en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Deze tentoonstelling gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie.

ECHO is een dialoog tussen kunstenaars van verschillende generaties en achtergronden. Louise Bourgeois, Simone Rocha en Anne Teresa De Keersmaeker leiden ons door dit verhaal. Drie vrouwen die, ieder in hun eigen discipline, echo’s uit hun verleden tot leven brengen. Op hun eigen manier verweven ze herinneringen aan kleding en textiel in hun artistieke taal. Hun creaties ontstaan uit een persoonlijke impuls, maar overstijgen het persoonlijke en raken aan vele facetten van ons mens-zijn.
In ECHO wordt ook een onbekende kant van de MoMu-collectie tentoongesteld om het deskundige werk van textielconservatoren te belichten. Werken met een collectie van meer dan 38.000 objecten geeft de curatoren en onderzoekers van MoMu toegang tot de echo’s van talrijke persoonlijke geschiedenissen en gebeurtenissen. Geuren, vlekken en scheuren in kleding, of de manier waarop bepaalde kledingstukken in het verleden vermaakt of hersteld werden, zijn een onuitputtelijke bron van verhalen en tonen het verstrijken van de tijd. ECHO presenteert een unieke selectie objecten uit de MoMu-collectie, in verschillende stadia van degradatie, met hun imperfecties, verkleuringen en schadebeelden, maar met evenzoveel boeiende verhalen.
Beeld: Simone Rocha, Herfst-Winter 2023-24