De tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië werpt een origineel en indrukwekkend licht op de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Door in gesprek te gaan met kinderen en kleinkinderen van hoofdrolspelers in deze strijd – zowel in Indonesië als in Nederland – wekt de fotograaf onze geschiedenis tot leven en verweeft zij emoties en persoonlijke verhalen met de beladen geschiedenis. Centraal staat het perspectief van nakomelingen van invloedrijke personen uit de geschiedenis, zoals dat van nazaten van Soekarno en Hatta aan Indonesische kant en Spoor en Van Mook aan Nederlandse zijde.

Tussen 1945 en 1950 maakten miljoenen Indonesiërs en talloze Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers, Papoea’s en Chinezen deze turbulente periode in Indonesië mee. Bijna tachtig jaar later houdt de strijd om Indonesië ons, misschien wel meer dan ooit, nog steeds bezig. Het project van Suzanne Liem markeert een belangrijke stap in het verbinden van Nederland en Indonesië door zowel de Nederlandse als de Indonesische stemmen te laten horen. Met portretten, sequenties, citaten en audiofragmenten maakt Echo van de Strijd om Indonesië de geschiedenis bijna tastbaar.

Beeld: Andi Abdussalam Syahrir (l) (1975) en zijn broer Andi Cibu Syahrir (1977), kleinzoons van vrijheidsstrijder Andi Makkasau Parenrengi Lawawo (1926-1947) zijn verdrietig over de dood van hun grootvader die door de Nederlanders werd verdronken.