Tijdens de vele tours van Ed Templeton door Amerika legde Templeton (Garden Grove, Californië, 1972) de skatecultuur vast met zijn 50 mm-camera. Deze snapshots over de periode van 1995 tot 2012 laten Templetons eigen reis als fotograaf zien, alsook het leven van professionele skateboarders die voortdurend onderweg waren, genietend van hun nieuwe status als rocksterachtige figuren en hun zoektocht naar nieuw terrein om te skaten. Er zijn vluchtige momenten met fans, autoriteiten, one-night stands en rebellerende vrienden. Templeton is fotograaf, kunstenaar en een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden.

Wires Crossed
Skateboarding wordt tot op heden – vaak ook door de skaters zelf – beschouwd als een cultuur die zich tegen de gevestigde orde keert. Skaters zijn herrieschoppers, gebruiken drugs en zijn lui. Door deze stereotypen worden skaters nog steeds niet begrepen – en voor sommigen van hen hoeft dat ook niet. Vandaar de titel Wires Crossed. Een uitspraak die in het Engels vaak gebruikt wordt als je elkaar niet goed begrijpt of als insinuatie dat je “niet goed bij je hoofd bent”.

Templetons tekeningen, foto’s soms bewerkt en aangevuld met tekst zijn over de hele wereld getoond. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de werken opnieuw en intuïtief gegroepeerd door de fotograaf. Een deel van de werken is zelfs nog niet eerder getoond.

Hoofdbeeld: Ed Templeton, Mike Maldonado skated a full pipe, Davenport, Iowa, 1998, GSP, 132,08 x 91,44 cm.

Ed Templeton, Matt Bennett hikes to a drainage ditch, California, 2006. Courtesy van de kunstenaar.
Ed Templeton, Matt Bennet jumps between trains, Bethlehem, 2005. Courtesy van de kunstenaar.