Wie heeft ze niet in het keukenkastje staan? Oude blikken. Geërfd van oma wellicht of gekocht op de rommelmarkt, omdat jij ze verzamelt. Denk bijvoorbeeld aan het bekende blik met de verpleegster van Droste’s cacao. Een koektrommel van Verkade is ook in de meeste huishoudens nog wel te vinden. Heb jij je echter wel eens afgevraagd hoe het blik ooit is ontstaan? Dat kun je nu ontdekken in de tentoonstelling Een blik van herkenning.

Het begon allemaal eind 19e eeuw in Frankrijk. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte zocht een oplossing om voedsel goed te kunnen conserveren. Zijn soldaten moesten namelijk goed gevoed blijven aan het front. Napoleon ging daarin zelfs zover dat hij een grote beloning uitloofde voor degene die een nieuwe conserveringsmethode wist te ontdekken. Die uitvinding kwam er uiteindelijk ook enkele jaren later. Hoe dat precies ging, leer je in Een blik van herkenning.

Naast een blik op de geschiedenis van blik, trakteert de tentoonstelling je bovenal op een flinke dosis nostalgie. Tussen al de uitgestalde blikken van bekende Nederlandse koffie-, tabak-, cacao-, koek en snoepfabrikanten zul je er ongetwijfeld verschillende herkennen. Daarnaast kun je ook oud speelgoed van blik bewonderen en mag je jouw geluk beproeven in het blikwerpen.