Het is precies 50 jaar geleden dat Leo Disch zich op 17-jarige leeftijd tijdens een avond in de disco in Maastricht plotseling door God geroepen voelde. Hij koos voor het klooster en de volgende dag al maakte hij zijn intrede in het Benedictijner klooster St. Benedictus in Mamelis bij Vaals. Frater Leo Disch werd aldaar door Dom van der Laan, medebroeder, architect van Abdij Mamelis en denker over vorm en proporties, onderwezen in de toepassing van de door hem ontwikkelde lettervoering. Frater Leo Disch past deze belettering consequent toe bij de monumenten en grafzerken waarvoor hij veel opdrachten krijgt o.a. de grafzerk van Kardinaal Willebrands in Utrecht. In de crypte van de abdij waar vele fraters en ook leken bijgezet zijn, is deze doordachte manier van beletteren te bewonderen.

Als autodidact heeft Frater Disch zich steeds verder ontwikkeld en vervaardigt hij kunstwerken in opdracht uit steen, brons en hout, o.a. portretopdrachten. Sinds vele jaren heeft hij een eigen en modern atelier.
Een grote selectie van deze kunstwerken wordt in de tentoonstelling getoond.

Prachtige fotoreportage, 3e prijs Nationaal Documentair Festival
Fotograaf Harry Heuts portretteerde in 20 beelden Leo Disch, gedurende zijn werkzaamheden in het kunstatelier omringd door zijn kunstwerken, in de abdij, wandelend in en rond het klooster met zijn prachtige omgeving ver uitkijkend over het mooie Limburgse heuvelland. Harry Heuts , onder meer werkzaam voor kranten als de Limburger, de Volkskrant en diverse tijdschriften, fotografeert voornamelijk nationale en internationale nieuwsitems en heeft ruime ervaring in portretfotografie en kunst. Hij doceerde fotografie aan de Maastricht Institute of Arts. Naast de fotoserie van Harry Heuts en de kunstwerken van Leo Disch worden in de tentoonstelling ook meubilair en een priestergewaad, ontworpen door Dom van der Laan getoond.

De tentoonstelling is te zien in de Charles Eyckzaal in Museum Valkenburg van 30 juli tot en met 15 oktober 2023 en wordt op zondag 30 juli om 14 uur geopend. Frater Leo Disch geeft op zondag 6 augustus om 14.30 uur een lezing over filosofie en werk van architect en medebroeder Dom van Der Laan.