De tentoonstelling Eerst komt de liefde voor de kunst. Art & Project in het Kröller-Müller Museum belicht het belang en de geschiedenis van Art & Project aan de hand van ruim honderd werken uit de collectie van onder anderen Jan Dibbets, Ger van Elk, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope.

Art & Project is een van de meest toonaangevende galeries uit de laatste decennia van de twintigste eeuw. Met hun open blik voor nieuwe ontwikkelingen binnen de beeldende kunst brengen oprichters Adriaan van Ravesteijn (1938-2015) en Geert van Beijeren (1933-2005) tussen 1968 en 2001 een baanbrekend en vooruitstrevend programma in hun Amsterdamse galerie dat zowel in Nederland als in het internationale kunstcircuit op grote waarde wordt geschat.

Tussen 1973 en 1994 koopt het museum meer dan zestig werken bij de galerie. In 2013 volgt een grote schenking van ruim 300 werken uit de Collectie Art & Project/Depot VBVR. De werken in de tentoonstelling zijn zowel afkomstig uit deze schenking als uit de eerder door het museum aangekochte werken. De 156 bulletins vormen de rode draad die de kunstwerken bindt: van niet eerder in het Kröller-Müller Museum getoonde ‘pareltjes’ als de Flexions van de Deense Willy Ørskov tot het iconische In search of the Miraculous van Bas Jan Ader en de River Avon Mud Circles van Richard Long. De selectie laat niet alleen zien dat Art & Project stevig is gegrondvest in de conceptuele kunst, maar ook dat de galerie in haar dertigjarige bestaan een breder programma voerde met onder andere fotografie, performance, schilderkunst en sculptuur.

Het museum werkt voor deze tentoonstelling samen met RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag.

Beeld: Willy Ørskov, Flexions, 1967, foto: Marjon Gemmeke