Tentoonstellingen aanmelden

Eimear Walshe

Van Abbemuseum, Eindhoven

Op de grond in het Oog (de buitenzaal van het museum) komt een grootschalige sculptuur van een vogel te liggen, waar iedereen op en omheen mag lopen. Het is Eimear Walshes verbeelding van een koekkoek (cuckoo in het Engels), de vogel die eieren legt in het nest van een andere vogelsoort en haar jongen laat grootbrengen door anderen.

CUCK

Afgekort tot ‘cuck’ wordt de Engelse vertaling voor koekkoek in negatieve zin gebruikt voor mannen die voor de kinderen van een ander zorgen. Ook wordt de term door de Amerikaanse alt-right-beweging gebruikt voor immigranten, de LHBTI-gemeenschap, feministen, socialisten en antiracisten. Walshe (1992, Ierland) claimt de term ‘cuck’ in dit project als geuzennaam en benadrukt de noodzaak van het tegengaan van politieke verdeeldheid.

ONDERBELICHTE ONDERWERPEN

Rond deze expositie wil hen* samen met performance kunstenaar Maïa Nunes online-uitzendingen verzorgen met onderwerpen die zij onderbelicht vinden in gangbare seksuele opvoeding, zoals plezier, macht en afwijzing. Hiervoor willen zij samenwerken met het Van Abbemuseumkoor, studenten van de Design Academy Eindhoven en de queer constituency die binnen het museum actief is. Het project is een voortzetting van The Department of Sexual Revolution Studies, een project dat Walshe in 2018 in samenwerking met het van Abbemuseum en de Design Academy Eindhoven realiseerde.

Beeld: Eimaer Walshe

Van 4 apr 20 21

t/m 19 sep 20 21