Tentoonstellingen aanmelden

Eise en de Griekse Hemelkunde

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Franeker

In het Eise Eisinga Planetarium is een nieuwe tijdelijke expositie ingericht onder de titel ‘Eise en de Griekse Hemelkunde’.
De Oude Grieken hebben een belangrijke rol gespeeld in onze kennis van het zonnestelsel en de sterrenhemel. Veel namen van de huidige sterrenbeelden gaan terug naar de Griekse mythologie en dat geldt ook voor de namen van andere hemellichamen als planeten, manen en planetoïden.
Deze Oude Grieken vormden een belangrijke inspiratiebron voor Eise Eisinga. Zo noemt hij in zijn manuscripten de Griek Ptolemaeus die in de eerste eeuw na Christus de sterrenhemel in kaart bracht.
Ook op veel andere terreinen als de filosofie, wiskunde en taal hebben de Grieken invloed op ons dagelijkse leven gehad.
In de tentoonstelling zijn prachtige objecten opgenomen, onder ander van het Fries Museum en van privéverzamelaar Bert Degenaar, bekend van het Tv-programma Van Onschatbare Waarde. Hieronder een prachtige 17e eeuwse zilveren schaal met een voorstelling uit de Griekse mythologie, een fraai globepaar van Valck en enkele Haagse klokken van de 17e eeuwse uurwerkmaker Visbach met mythologische voorstellingen.
De expositie is te bezoeken tot begin januari 2021.

Van 8 sep 20 20

t/m 10 jan 20 21