Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en hedendaags kunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

Ontdek het onbekende
Ekstasis is het oud-Griekse woord voor het ‘buiten jezelf raken’ of ‘het alledaagse ontstijgen’. Dat kunst een middel is om aan de realiteit te ontsnappen, weten kunstenaars als geen ander. De tentoonstelling Ekstasis laat zien hoe ze steeds de nieuwste middelen inzetten om een tijdelijke andere werkelijkheid op te roepen – en hoe dat in iedere tijd weer anders is. Waaraan wil jij ontsnappen? En hoe doe je dat? Sanneke Huisman en Nick Verstand laten vier installaties van hedendaagse makers een mogelijk antwoord geven op deze vragen. Ze worden geplaatst in dialoog met werken uit de museumcollectie, veelal gemaakt in de jaren 1960 en 1970.

Nieuwe werelden en wetten
Veel kunstenaars in de jaren 1960 en 1970, waaronder die van de Nul-beweging en vroege lichtkunstenaars, zetten alledaagse middelen in als materiaal om de bezoeker lichamelijk en spiritueel te engageren. Denk aan het abstracte werk van Jan Schoonhoven, dat door het spel van licht en schaduw in beweging lijkt te komen wanneer je als kijker van positie verandert. De technologische maatschappij van nu geeft kunstenaars weer nieuwe mogelijkheden. Hun aanpak is ook meer holistisch: ze scheppen nieuwe werelden waar andere wetten gelden. Locomotion – Paynes grey (2021) van Nazif Lopulissa is een verspringende kolkende massa, stilgezet in de tijd. De kunstenaar daagt de bezoeker uit de logica achter dit monumentale schilderij te ontrafelen.

Beeld: Jan Schoonhoven, R 71-20, 1971. Schenking Stichting Altena Boswinkel Collectie, Rijssen, 1999. c/o Pictoright Amsterdam 2019