Dit voorjaar presenteert Stedelijk Museum Schiedam een overzichtstentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug.

In Denemarken is Alfelts werk bekend en geliefd, maar in Nederland niet eerder op grote schaal te zien geweest. Met deze tentoonstelling werpt Stedelijk Museum Schiedam nieuw licht op haar Cobra-collectie en krijgt een nog onderbelichte Cobra-kunstenaar het podium dat zij verdient. Met ruim vijftig schilderijen en aquarellen uit de periode tussen 1945 en 1970 biedt de tentoonstelling Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan een poëtische, bijna mystieke ervaring van haar oeuvre.

De maan, de zon, de bergen, de rivieren, de ruimte, ze vertegenwoordigen allemaal de eeuwigheid voor mij […]. – Else Alfelt

Grootsheid van de natuur
Else Alfelt (1910-1974) begint al heel jong met tekenen en ontwikkelt zich na een afwijzing van de Kunstacademie als autodidact. Via haar werk als schildersmodel komt ze in contact met veel (Deense) kunstenaars, onder wie haar latere echtgenoot, de kunstenaar Carl Henning Pedersen.

Alfelt is één van de Deense kunstenaars met wie de Nederlandse kunstenaars, onder wie Appel, Constant en Corneille, tussen 1948 en 1951 de internationale Cobra-groep vormen. Anders dan haar collega-kunstenaars laat zij zich niet zozeer inspireren door kindertekeningen of Afrikaanse kunst, maar eerder door Deense tradities, Oosterse mystiek en de landschappen die zij ervaart tijdens haar reizen naar Frankrijk, Turkije, Japan, Spanje, Tunesië, Marokko en Egypte. Overal waar ze komt, verwondert ze zich over de grootsheid van de natuur. De grootsheid van berglandschappen laat haar telkens opnieuw nadenken over de plek van de mens in het universum. Zo beïnvloedt de natuur Alfelts eigenzinnige en kleurrijke schilderstijl.

Beeld: Else Alfelt