In het Hedge House is nieuw werk van fotograaf en tuinontwerper Elspeth Diederix (NL, 1971) te zien, dat zij speciaal voor de buitenplaats ontwikkelde. De afgelopen twee jaar deed Diederix regelmatig onderzoek in Wijlre, en raakte ze gefascineerd door de planten, bloemen en grassen die groeien en bloeien op de ‘wilde’ velden rondom de buitenplaats. De tentoonstelling in het Hedge House is het resultaat van deze intuïtieve, fotografische verkenning van de Zuid-Limburgse natuur, en een monumentaal eerbetoon aan de kleine, fijne verwondering die aandachtig kijken naar het onopvallende kan opleveren.

Een totaalinstallatie combineert uitvergrote details van grassen, bloemen en kruiden op wandvullend formaat met kleinere fotografische werken. Ook toont Diederix door haarzelf ontwikkelde herbaria met gedroogde planten, grassen en bloemen. De bloemenpersen die ze daarvoor maakte zijn te zien in combinatie met foto’s van het resultaat van het droogproces.

De architectuur van het Hedge House laat de groene omgeving nadrukkelijk binnen – de installatie van Diederix strekt zich uit tot ingrepen in de orchideeënkas en de orangerie, die onderdeel zijn van het tentoonstellingspaviljoen.

Beeld: Elspeth Diederix