Tentoonstellingen aanmelden

Kasteelheren – raamvertelling over 700 jaar IJsselstein

Museum IJsselstein, IJsselstein

De tentoonstelling Kasteelheren neemt je mee door de afgelopen zeven eeuwen in IJsselstein. Vanaf de stichting van de stad tot aan het erfgoed van nu. Het is een raamvertelling verspreid over verschillende locaties in de IJsselsteinse binnenstad.

De kasteelheren zijn vier edelen die de loop van de lokale geschiedenis bepaalden: Gijsbrecht van Amstel, Floris en Maximiliaan van Egmond, en Willem van Oranje. Hun sporen zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar in IJsselstein. Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl geeft de verhalen een nieuwe lading met verschillende sculpturen van Henk van Rooij. Het resultaat is te zien bij Coal.2 (aan de Walkade) en in de kasteeltoren.

De buitenexpositie ‘Mensen, Stenen en Religie’ is te bekijken aan de voet van de Oude Nicolaaskerk, misschien wel het meest bijzondere kerkgebouw in Nederland. Drie belangrijke bouwstijlen – gotiek, renaissance en Amsterdamse school – zijn hier op unieke wijze verenigd. 700 jaar geleden viel de bouw van de kerk samen met het ontstaan van IJsselstein. Over de groei van de stad komt de bezoeker meer te weten in ‘Vestingstad IJsselstein’, op borden in het Molenplantsoen.

Op de website van Museum IJsselstein lees je meer over de raamvertelling Kasteelheren en de diverse expostie-locaties.

Van 17 apr 20 20

t/m 21 nov 20 21