Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’ samen.

Enzo Mari

Na zijn studie aan de Academia di Brera in Milaan begon Enzo Mari zijn carrière. Hij experimenteerde met nieuwe materialen en had een bijzondere aandacht voor de functionele aspecten van meubels. In de jaren ’60 bracht hij zo een revolutie teweeg in de designwereld door objecten ‘voor gewone mensen’ te ontwerpen. Dit leidde tot creaties die niet enkel de tand des tijds konden doorstaan, maar die ook los stonden van trends.

Maar Mari’s werk gaat verder dan design, hij was ook kunstenaar, illustrator en theoreticus. Hij gaf les aan verschillende Italiaanse universiteiten en is auteur van 15 verklarende en politieke boeken. Zijn werken worden o.a. tentoongesteld in the Museum of Modern Art in New York, Palais du Louvre in Parijs en de Galleria d’Arte Moderna in Rome. Hij mocht maar liefst 5 keer de Compasso d’Oro in ontvangst nemen, de meest prestigieuze prijs voor industrieel design, en hij werd geëerd met ‘Ambrogino d’Oro’, de hoogste onderscheiding gegeven door de stad Milaan.

Beeld: Enzo Mari, C-Mine Genk