Tentoonstellingen aanmelden

Equilibrium – Van ’t Hoog en Van der Linden

Het Mondriaanhuis, Amersfoort

Voor de tentoonstelling Equilibrium heeft het Mondriaanhuis Elise van der Linden en Henriëtte van ‘t Hoog gevraagd om zich te laten inspireren door Mondriaans zoektocht naar evenwicht. Hun werk is vanaf 7 november a.s. te zien.
Piet Mondriaan leefde in een turbulente tijd waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar steeds op zoek was naar harmonie en evenwicht. Mondriaan zocht in zijn abstracte composities naar de juiste balans tussen lijnen en kleurvlakken. Voor hem was het evident dat evenwichtige kunst kan bijdragen aan meer harmonie in de wereld. Hij was ervan overtuigd dat wanneer de neoplastische principes zouden worden toegepast in het dagelijks leven, dit een helende werking op de samenleving zou hebben. Om dit te demonstreren paste de kunstenaar zijn artistieke en levensbeschouwelijke ideeën toe op zijn eigen woon- en werkruimtes. In zijn beroemde ateliers in Parijs en New York experimenteerde de kunstenaar met ruimte, compositie en het bereiken van harmonie. Deze ateliers waren voor velen een grote inspiratiebron.   

Uitgaande van dit gegeven heeft het Mondriaanhuis de kunstenaars Henriëtte van ’t Hoog en Elise van der Linden uitgenodigd om te onderzoeken wat evenwicht voor hen betekent. In de roerige tijden waarin we nu leven, is het zoeken en vinden van balans opnieuw een zeer relevant thema.  Beide kunstenaars krijgen een expositieruimte toebedeeld, die zij geheel naar hun eigen hand zetten. Daarbij zijn ze ook uitgenodigd om ‘buiten de lijntjes’ te gaan. Tevens worden zij aangemoedigd om niet alleen een relatie aan te gaan met werk en gedachtegoed van Mondriaan, maar ook om een eventuele wisselwerking tussen elkaars werk te onderzoeken. 

Beeld: website Mondriaanhuis

Van 7 nov 20 20

t/m 18 apr 20 21