Na twee jaar van maatregelen, beperkingen en terughoudendheid, is het tijd voor Feest! Het Princessehof presenteert van 15 oktober 2022 t/m 20 augustus 2023 een grote tentoonstelling die laat zien hoe er in heel Nederland feest wordt gevierd. Een jaar lang viert het museum vele feesten mee: van carnaval tot Ketikoti en van Eid al-Fitr (Suikerfeest) tot een bruiloft.

Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoeken we in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. Feest en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en daarmee ook feest en keramiek. Heb je iets te vieren? Dan serveer je jouw gasten de lekkerste gerechten op je mooiste servies. Of juist een symbolisch gerecht op die ene schaal, waar nu een chipje van de rand mist, maar die je van jouw grootmoeder kreeg. Juist deze persoonlijke verhalen vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Feest! bestaat uit twaalf feestelijke installaties met keramiek uit onze eigen collectie én gekoesterde voorwerpen en verhalen van de feestvierders zelf.

Beeld: Odette Muijsers, snoepgoed