Femke Herregraven houdt zich al meer dan tien jaar bezig met onderzoek naar door financiële technologieën en infrastructuren gecreëerde materiële grondslagen, geografieën en waardesystemen. Haar onderzoek is met name gericht op het effect dat abstracte waardesystemen hebben op landschappen, ecosystemen, geschiedschrijving en individuele levens, en vormt zo het uitgangspunt voor speculatieve personages, verhalen, objecten, sculpturen, geluidswerken en mixed-media-installaties. Herregravens belangstelling voor het geldwezen komt voort uit het gegeven dat de financiële sector en de kunstwereld zich vanaf de late jaren 1960/begin jaren 1970 op vergelijkbare manieren zijn gaan gedragen. De dematerialisatie van geld, als gevolg van de geleidelijke loskoppeling van de goudstandaard, ging in die tijd namelijk gelijk op met de dematerialisatie van het kunstobject, dat nieuwe uitdrukkingsvormen kreeg in de conceptuele kunst. Naar aanleiding van de vooronderstelling dat taal steeds meer beïnvloed wordt door de dynamiek van kapitaal en technologie, en steeds minder door die van de verbeelding, staat taal nu opnieuw centraal in het werk van de kunstenaar.

In een gefinancialiseerde wereld wordt taal in toenemende mate gekarakteriseerd door de geschiktheid ervan voor economische uitwisseling. Hoe voorbij te gaan aan een taalgebruik dat steeds informatiever en transactioneler wordt onder invloed van de zeer wijdverbreide en dominante financiële systemen? Hoe kunnen ademhaling, vocalisatie en ruis weerstand bieden aan de grammatica van het kapitalisme en haar monopoliepositie op de toekomst? Tijdens een live vocalisatie-experiment onderzoekt Herregraven in de tentoonstelling DIALECT naar mogelijke strategieën voor het heractiveren van de verbeeldingskracht van de taal. Hiermee biedt ze tegenwicht tegen de semantiek van het kapitaal en de aanspraak die de financiële sector maakt op de toekomst.

Femke Herregraven tovert RADIUS om tot een plek waar taal in een wederkerige relatie met de omringende ecologie bestaat, waarbij er een eigen dialect wordt gevormd. Ter bevordering van semiotische zelfbeschikking als wapen tegen een steeds onzekerder toekomstbeeld, benadrukt DIALECT dat taal verankerd is in de ecologie en mobiliseert het polyfone potentieel in de hoop vorm te kunnen geven aan een toekomst voorbij het kapitalisme.

Beeld: Campagnebeeld tentoonstelling DIALECT