Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert vanaf 1 oktober het geschilderde werk van kunstenaar Lotti van der Gaag (1923-1999). Van der Gaag is vooral bekend geworden als beeldhouwer die rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

Fantasie, kleur en energie
De schilderijen van Van der Gaag zijn fantasierijk en vol energie. Dieren, droomfiguren en (oer)mensen komen veelvuldig voor. In het Stedelijk Museum Schiedam zijn verschillende groepen werken te zien. Enkele vroege werken met een donker kleurenpalet, maar ook een aantal latere schilderijen met uitbundige kleuren en groepen van figuren, zoals ‘Attente Supreme’ (1970) uit de collectie van het museum. Of het schilderij ‘Festival d’Amour’ uit 1967. Drie menselijke figuren kijken ons aan, een paar voeten vliegt door de lucht, alles in het schilderij lijkt in beweging. Uniek is dat Lotti van der Gaag diverse knoopjes op het doek aanbracht. Op speelse wijze voegt ze verschillende materialen toe aan haar schilderij.

Beeld: Lotti van der Gaag, Zonder titel, 1972, collectie Stedelijk Museum Schiedam, schenking de heer en mevrouw G A Verweij – de Graaff