Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond bestaat veertig en één jaar en daar zijn we trots op. Met feestweekend Fier als een gieter blikken we terug, maar kijken we vooral vooruit. Bovendien, wie jarig is trakteert: in dit geval met een (lang) weekend vol muziek, theater, beeldende kunst – en alles daartussenin. Oude bekenden en trouwe partners zijn uitgenodigd. Maar ook nieuwe makers zijn van de partij, die een voorproefje geven van de koers die we de komende jaren gaan varen.

OP ONTDEKKINGSTOCHT
Het overkoepelende thema is de toekomstwens: van de makers aan de Brakke Grond en aan de kunsten zelf; van de Brakke Grond aan de sector. In de grote zaal is daarom een imposante wensput neergestreken. Die is niet alleen een kunstwerk op zich, maar vormt ook de scenografie voor de verschillende programmaonderdelen in die ruimte. Verwacht daarnaast ook kleinere voorstellingen, installaties en performances die normaal niet zo makkelijk binnen een gebruikelijk avondprogramma passen. Een feest kan immers ook een ontdekkingstocht zijn, vol zintuigelijke prikkels.

DE MAKER STAAT CENTRAAL
De Brakke Grond gelooft in het centraal stellen van de maker, of die nu beeldhouwt, danst of synthesizer speelt. We willen onder de vlag van Fier als een gieter Vlaams talent de kans geven te groeien en te bloeien, en zich ook aan Nederland voor te stellen. Daarom hebben we iemand uitgenodigd die zich gemakkelijk tussen werelden beweegt en net zo gemakkelijk zelf het podium betreedt als een programma samenstelt. Laurens Mariën en zijn collectief Nein zullen hun interdisciplinaire stempel op het weekend drukken. Ook zijn er optredens, installaties, performances en andere bijdrages van klinkende namen als Christian Bakalov, Leyla Aydoslu en Salomé Mooij.

Maar het jubileum is natuurlijk óók gewoon een feestje, met pintjes, garnaalkroketten en meer dan genoeg kans om te dansen. Hopelijk tot dan!