Tentoonstellingen aanmelden

Flow – Een residentie tussen Luc Tuymans en AI onderzoeker Luc Steels

Paleis voor Schone Kunsten BOZAR, Brussel

Wat is de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie (AI)? Kan AI een hulpmiddel zijn voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij?

BOZAR LAB bracht Luc Steels, expert in artificiële intelligentie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om deze vragen te onderzoeken in de vorm van een residentieprogramma voor wetenschappers (2019-2021).

De tentoonstelling FLOW stelt dit lopende onderzoek voor. Door middel van projecties van Tuymans’ werk, krijg je een beter inzicht in zijn creatieve proces en ontdek je welke aanpassingen er optreden wanneer hij een foto, genomen met zijn iPhone, naar een schilderij omzet.

Luc Steels en zijn team bij Studio Stelluti konden de schilderijen analyseren die in 2019 in het Palazzo Grassi in Venetië te zien waren tijdens Tuymans’ prestigieuze tentoonstelling La Pelle. Met behulp van verschillende AI-technieken verdiepten ze zich in het creatieve proces van de kunstenaar en konden zij zo uiteindelijk Tuymans en andere kunstenaars ondersteunen bij hun visueel onderzoek of artistieke beslissingen.

Beeld: The Valley, Luc Tuymans photo Peter Cox, Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp / Village of the Damned, MGM / Algorythm, Luc Steels/Studio Stelluti Photo Peter Cox, Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

 

Van 24 mrt 20 21

t/m 25 apr 20 21