Welkom in de fotostudio van Teun Castelein. Hij bouwde een decor dat de veelkleurigheid van Almere Haven weerspiegelt. Met gerbera’s, de bloemen die in zo ongeveer in alle kleuren van de regenboog in Nederland worden gekweekt.

Beeldend kunstenaar Castelein is geïnteresseerd in toeristische installaties, waaronder de sculpturen die de toeschouwer uitnodigen zijn hoofd erdoor te steken. Overal ter wereld zijn ze te vinden. Castelein ziet het als een vorm van volkskunst en legt de link met de bloemencorsocultuur.

Dergelijke sculpturen creëren een direct contact tussen kijker en kunst. Castelein voegt daar een digitale laag aan toe en legt een tweede verband: met de social media- en selfiecultuur. “Profielfotokunst is ook weer volkscultuur. Iedereen maakt foto’s van zichzelf, op een paard of een berg, in dit geval tussen de bloemen. Door die te delen op social media hopen ze hartjes en thumbs up te krijgen. Het klinkt plat, maar we hunkeren er allemaal naar gezien en geliefd te zijn. Als ik daarbij kan helpen, vind ik dat een mooie gedachte.”

Laat je vereeuwigen tussen de bloemen

De expositie Flower Beings biedt Almeerders die binnenstappen bij Corrosia – voor een voorstelling of film, een kop koffie, een bezoek aan het wijkcentrum of een bezoek aan de bieb – de mogelijkheid om even uit de werkelijkheid te stappen in de fotostudio-annex-expositieruimte. Het is een kleine inbreuk op het alledaagse, een experiment en een zoektocht naar iets wat uitstijgt boven de kijkgatenfolklore. Een selfiemuseum van de Almeerse gemeenschap.

Iedereen is welkom en kan zijn eigen portret schieten. Op drie dagen is Castelein zelf aanwezig. Hij zal (desgewenst) bezoekers in het bloemendecor vereeuwigen, één moment in het leven bevriezen, met de geconcentreerde aandacht die in een fotostudio heerst.

Ook plaats voor coronaproject

Tijdens de expositie wordt ook de film vertoond van de Corona Corso’s die Castelein tijdens de coronapandemie maakte. Met de eenmansbloemenparade bracht hij een ode aan de volkskunst, in Nederland en daarbuiten. Zo gaf hij commentaar op de anderhalvemetermaatschappij, het tegenovergestelde van de verbindende kracht van het bloemencorso, dat een werk van de gemeenschap is. Het Corona Corso was bovendien een antigif tegen de verveling van het leven tijdens de lockdown, een lichtpuntje in de donkere tijden van corona.

Beeld: Teun Castelein