Tentoonstellingen aanmelden

For your eyes only – Blootfotografie in bad, bos en branding

Kunsthal Rotterdam, Rotterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Al zeven jaar is journalist Wim de Jong (1957) op zoek naar één ding: vrouwelijk bloot. Hierbij geeft hij voorkeur aan amateurfotografie die volgens hem spontaner en experimenteler oogt dan haar professionele tegenhanger. De Kunsthal in Rotterdam presenteert de vruchten van zijn jarenlange zoektocht. Sommige beelden zijn aardig kunstzinnig, zoals de kont waar een geabstraheerd knipogend gezicht op getekend is. Andere beelden zijn vooral grappig. Door de knullige pose van het model of de net iets te ambitieuze ideeën heeft het resultaat weinig met erotiek te maken. Zo probeert een naakte vrouw in een boom te klimmen. Een andere vrouw laat haar fotograaf zonder gêne een blik onder haar rok werpen terwijl ze op een autokap ligt. De vrouwen lijken erg op hun gemak met de onzichtbare fotograaf. Ze lachen, doen gek en nemen de fotosessie niet al te serieus. 

Hoewel de tentoonstelling grappig bedoeld is, ontstaan er ook gevoelens van ongemak. Uit de titel ‘For Your Eyes Only’ blijkt al dat de foto’ s niet waren bedoeld voor onbevoegde ogen. Als de vrouwen hadden geweten dat de beelden op deze tentoonstelling terecht zouden komen, hadden ze zich dan nog met zoveel trots en vertrouwen gepresenteerd aan de fotograaf? 

Links: herkomst onbekend, ca. 1920-30, fotograaf onbekend, rechts: Duitsland, ca. 1950-60, fotograaf onbekend

Wie zich afvraagt waarom alleen vrouwelijk naakt in de verzameling van De Jong te zien is, hierover zei hij in het Algemeen Dagblad van 13 september jl.: “Kijk, er zijn ook blootfoto’s van mannen, en het zou geweldig zijn als die ook verzameld zouden worden, maar die vind ik dus zelf minder interessant. De mannen hebben zich vaak op dezelfde manier laten fotograferen. Als atleet, als sterke man. Dat is met vrouwen heel anders.”

Voor thuis!
Het is mogelijk om de catalogus van de tentoonstelling te bestellen via uitgeverij Lecturis.

Bezoek ‘Doe het dan voor mij’ voor de nieuwste aanwinsten van De Jong. Op deze website geeft hij achtergrondinformatie en vertelt hij waarom hij bepaalde foto’ s verzamelt.

Voor het eerst is de collectie blootfotografie van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong voor iedereen te zien. Vanaf zaterdag 12 september presenteert Kunsthal Rotterdam ‘For Your Eyes Only’, samengesteld uit deze opmerkelijke verzameling amateurkiekjes. Vrouwen poserend tussen kamerplanten, naast de kerstboom, voor de open haard. Bloot in de branding, op de ski’s en in de achtertuin. Ruim zeshonderd fantasievolle, prikkelende, humorvolle en vaak ook ontroerende beelden komen samen in de Kunsthal. De tentoonstelling is een ode aan alle hobbyfotografen en hun geliefden. Hoewel zij in ruim een eeuw fotogeschiedenis een groot aandeel hebben gehad, zijn zij tot nu toe niet eerder uitgelicht en gevierd.

Het fenomeen blootfotografie is zo oud als de amateurfotografie zelf. Vanaf het moment dat – aan het eind van de 19e eeuw – fotografie steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek, is het genre door amateurs hartstochtelijk beoefend. Elk decennium kent daarin zijn eigen stijl: van de dromerige, artistieke naakten uit de belle epoque en de garçonnes en flappers uit de jaren twintig tot de naturistische fotografie op het strand en het duin, stripteases en huiselijke pin-ups. In tien hoofdstukken krijgt het publiek in de tentoonstelling een intiem kijkje in honderden verborgen werelden: huis-, tuin- en keukensnapshots worden afgewisseld met poses in bad, bos en branding.

Beeld: website Kunsthal Rotterdam

Van 12 sep 20 20

t/m 7 feb 20 21