Tentoonstellingen aanmelden

FotoFestival Naarden 2019 – Dutch Masters & Marvelous Misfits

Verschillende locaties Naarden, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Het pittoreske vestingstadje Naarden is voor de zestiende keer het decor van Nederlands grootste fotofestival. Op bijzondere locaties als de Grote Kerk, het zeventiende-eeuwse stadhuis en in ondergrondse bastions is werk te zien van meer dan vijftig fotografen, onder wie gevestigde namen als Koos Breukel (samen met auteur Hedy van Erp verantwoordelijk voor de samenstelling van het festival) en Paul Kooiker, maar ook jong talent als Michael Floor en Leander Varekamp. Alle fotografen belichten in hun werk rebellen en buitenbeentjes. Werk van Saskia Boelsums wordt gepresenteerd in connectie met Hollandse meesters van de Gouden Eeuw, zoals schilder Salomon van Ruysdael, die in Naarden-Vesting werd geboren en getogen.

Beeld: Willem, Amsterdam 2016 © Koos Breukel

De zestiende editie van het FotoFestival Naarden vindt plaats van zaterdag 25 mei t/m zondag 30 juni 2019. Curatoren zijn fotograaf Koos Breukel en fotohistoricus en auteur Hedy van Erp. Dutch Masters & Marvelous Misfits is gemaakt vanuit de wens het buitenbeentje te laten meetellen. De misfits die hier getoond worden zijn grotere meesters dan waar ze erkenning voor krijgen – het zijn briljante buitenbeentjes.

Locaties en fotografen
In de vestingstad wordt op verschillende historische locaties veel niet eerder in Nederland getoond werk gepresenteerd, van onder meer Stephan Vanfleteren (portretten gemaakt tijdens het Filmfestival Cannes), Koos Breukel (Misfits), Robin de Puy en Ernst Coppejans (SOLD, onlangs bekroond met de Paul Peters Prijs). Paul Kooiker en Helena van der Kraan zijn te zien in het Oude Stadhuis, waar ook een eerbetoon is aan Gerard Petrus Fieret en Eric Hamelink. Op deze locatie uit 1601 zal Wim van Krimpen, voormalig directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, de vormgeving verzorgen.

Er is daarnaast werk te zien in o.a. de Grote Kerk, de militaire, ondergrondse Bastions, BIJ ANDREAS en het Comeniusmuseum. Op deze locaties hangt werk van onder meer Jitske Schols, Laura Cnossen, Dustin Thierry, Paul Blanca, Otto Snoek, Daya Cahen, Eddy van Wessel, Mark Nettenbreijers, Sandra Minten, Zora Ottink, Friso Keuris, Willem Poelstra, Björn Martens en Shinji Otani.

Wereldprimeur
Een speciale vermelding verdient het werk van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Met een selectie uit zijn onlangs ontdekte archief, dat vier decennia beslaat, heeft het Fotofestival Naarden een wereldwijde primeur. Voor het eerst zijn hier de liefdevolle portretten van travestieten, transgenders en transseksuelen te zien die Wolff in de jaren ’90 maakte in zijn studio in New York: All American Girls.

Schilderkunst
Voordat fotografie ontstond, waren het de Hollandse meesters die mensen en landschappen vastlegden. Tijdens het Fotofestival zullen schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien zijn, die zelden elders zijn tentoongesteld. Eén van deze schilders is Salomon van Ruysdael, in Naarden-Vesting geboren en getogen. Veel schilders en fotografen hebben inspiratie gevonden in de manier waarop hij speelde met het Hollandse licht.

Programma
Er is een uitgebreid programma van rondleidingen, workshops, signeersessies en meet & greets met fotografen. In de Gele Loods is een pop-up fotoboekenwinkel en zijn de genomineerden voor de drie categorieën van de Nederlandse Fotoboekenprijs te zien. Met deze prijs wil het festival eens in de twee jaar recht doen aan de grote kwaliteit en verscheidenheid van het Nederlandse fotoboek.

Historie
Dertig jaar geleden vond het eerste FotoFestival plaats in Naarden, een cultureel evenement dat elke twee jaar tienduizenden bezoekers naar de vestingstad trekt en dat in die tijd een ontmoetingsplek is geworden voor professionals uit de fotografie, studenten, amateurfotografen, en een breed publiek van fotografie- en kunstliefhebbers.

Curators’ statement
De meesten van ons voelen zich buitenbeentjes. We passen in geen enkele vorm van alle hokjes die het leven biedt. Vanuit de overtuiging dat er van alles aan ons mankeert, verlangen we naar een andere versie van onszelf. Dutch Masters & Marvelous Misfits is gemaakt vanuit de wens het buitenbeentje te laten meetellen, omwille van inclusiviteit – een woord dat inmiddels wordt gebruikt om kiezers naar politici en kopers naar webshops te lokken. Echte inclusiviteit betekent echter niet shinen op Snapchat, noch weerspiegelt het enige andere sociale media perfectie. Het betekent niet onszelf, maar het hokje passend maken en zo de misfits die we zijn omvatten. Hollandse Meesters en buitenbeentjes hebben meer gemeen dan men zou denken. Misfits zijn grotere meesters
dan waar ze erkenning voor krijgen – het zijn briljante buitenbeentjes. Fotofestival Naarden 2019 toont geschilderd werk van kunstenaars die precies passen binnen het gebied van de labels en normen van de Hollandse Meesters, naast kunstwerken en fotografie van zij die daarbuiten vallen. Dutch Masters & Marvelous Misfits vertelt de verhalen van mensen en hun landschappen, van vergezichten tot gedachten. Het zijn de verslagen van onze beste en slechtste momenten, van zelfhaat en eigenliefde, van opstandigheid en naïviteit, en al het wonderbaarlijke daartussen.

Curatoren Koos Breukel & Hedy van Erp Voorzitter bestuur André van der Velde
Zakelijk directeur Willem de Jonge Coördinatie Joke Smit

Beeld: Saskia Boelsums DutchLandscape#21

Van 25 mei 20 19

t/m 30 jun 20 19