Tentoonstellingen aanmelden

Fragments of Repair

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht presenteert met trots Fragments of Repair, een meerdelig project bestaande uit een tentoonstelling, collectief studieprogramma en een reeks online bijeenkomsten, in samenwerking met kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs. In Fragments of Repair draagt Attia de idee van ‘dekoloniaal herstel’ (decolonial repair) aan. Voor Attia is dit een tactiek om de wereldwijde urgentie van collectieve geestelijke gezondheid voor het voetlicht te brengen, in een wereld die is verwond door de Covid-19-pandemie.

Het online openingsprogramma vindt plaats op zaterdag 17 april 2021, van 13.30–18.00 uur CEST, en wordt live uitgezonden vanuit BAK in Utrecht en La Dynamo de Banlieues Bleues (een plek waar La Colonie tijdelijk programmeert) in Pantin, Parijs. Het programma kan worden gevolgd via Zoom en via een livestream op BAK’s website, bakonline.org (graag aanmelden via onze website).

Let op: het online openingsprogramma, evenals alle andere onderdelen van het project, vinden plaats volgens schema. Door de onzekerheden die de huidige pandemie met zich meebrengt, echter, staat de exacte openingsdatum van de tentoonstelling Fragments of Repair/Kader Attia nog niet vast. Tot die tijd nodigt BAK een aantal mensen uit om onderzoek te doen of zich verder te verdiepen in het dekoloniale concept van ‘herstel’, door hen de gelegenheid te bieden een dag door te brengen in de tentoonstelling. Geïnteresseerd in deze ‘eendaagse residentie’ (max. één persoon/twee personen uit één huishouden per dag)? Kijk dan hier voor meer informatie.

Dekoloniaal herstel
Letsel, wond en herstel zijn belangrijke concepten in Attia’s kunstenaarschap, met name in relatie tot de materiële en immateriële onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren. De huidige omstandigheden brengen dit onrecht nog scherper in beeld en brengen bovendien nieuwe ‘verwondingen’ aan: chronische onzekerheid, maatschappelijk isolement, uitputting, verlies en angst. Welke paden kan herstel bieden – niet als een terugkeer naar eerdere wegen, maar als een traject ingegeven door de roep om dekolonisatie en restitutie – aan het leven tijdens en na het virale en psychologische pandemonium?

Meerdelig project en nieuw werk
Het project bestaat uit meerdere verspreide, onderling verbonden ‘fragmenten’, waaronder Fragments of Repair/Kader Attia, een tentoonstelling van Attia bij BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht; Fragments of Repair/La Colonie Nomade, een collectief studieprogramma georganiseerd door Françoise Vergès in La Dynamo de Banlieues Bleues, Pantin, Parijs; en Fragments of Repair/Gatherings, een reeks online lezingen, gesprekken, filmvertoningen en assembly forums die BAK organiseert op bakonline.org. Gedurende het programma maakt Attia een nieuw werk, in de vorm van een twaalfdelige podcast en geluidsinstallatie. Hierin wordt de idee van ‘herstel’ verkend als een concrete praktijk om de psychologische impact van het leven tijdens een pandemie het hoofd te bieden. Dit werk wordt gerealiseerd in samenwerking met studenten, academici en activisten uit Utrecht, evenals diverse partners op het gebied van hoger onderwijs en medisch onderzoek. Fragments of Repair is ontwikkeld door Kader Attia en Wietske Maas, in samenspraak met Maria Hlavajova, Rachael Rakes, Françoise Vergès, en het team van BAK.

Openingsprogramma
Het openingsprogramma op 17 april 2021, te volgen via Zoom en een livestream op bakonline.org, bestaat uit gesprekken, lezingen en paneldiscussies, en omvat bijdragen van onder anderen kunstenaar Kader Attia; BAK’s algemeen en artistiek directeur Maria Hlavajova; BAK senior onderzoeksadviseur en kunsthistoricus Sven Lütticken; BAK curator Wietske Maas; filosoof Catherine Malabou; filosoof en politiek denker Achille Mbembe; en politicoloog, feminist en dekoloniaal activist Françoise Vergès. Registratie voor het openingsprogramma is noodzakelijk: meld je hier aan via onze website.

Van 17 apr 20 21

t/m 1 aug 20 21