Voordat je Freddie Mercado ziet, hoor je hem. Het gerinkel van sieraden wordt luider en luider naarmate de kunstenaar dichterbij komt. Het is een bekend geluid in de kunstscene van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Maar hoe vaak je de kunstenaar ook in levende lijve hebt aanschouwd, de ervaring van zijn lichamelijke aanwezigheid –letterlijk en figuurlijk groots– zorgt altijd voor een gevoel van verwondering. Want waar zijn collega-kunstenaars tentoonstellingen openen, beweegt Freddie Mercado zich als een tentoonstelling voort.

De praktijk van Mercado (geb. 1967, Puerto Rico) draait om maximalistische performances. Ze gaan vaak over genderfluïditeit en het gevoel van bestaan tussen verschillende plekken tegelijk. Met een pastiche van drag-elementen –vaak spelend met hypervrouwelijkheid en hyperseksualiteit– en culturele kenmerken –die regionale, nationale en Caribische stijlen en tradities combineren– bevraagt Mercado de fundamenten van identiteitsvorming. Zijn kostuums en draagbare artefacten getuigen van een eigenzinnig gevoel voor humor, scherpzinnig absurdisme en minutieus vakmanschap. ‘Horror vacui’ zou een understatement zijn om zijn werk te beschrijven.

Deze solotentoonstelling, met de toepasselijke titel ‘Freddie’, presenteert een reeks schilderijen samen met vijf versies van de identiteit van de kunstenaar, tijdelijk gestold in de Vleeshal. We nodigen je uit om hem daar te komen leren kennen. Misschien loop je, in het spanningsveld tussen vervreemding en herkenning, zelfs wel een andere versie van jezelf tegen het lijf.

Foto: Gunnar Meier
Foto: Gunnar Meier