Tentoonstellingen aanmelden

Frida Kahlo, Diego Rivera en de Moderne Meesters van Mexico

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

  • Topstukken uit de Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst
  • Alle schilderijen en tekeningen van Frida Kahlo uit de collectie
  • Alle modernisten van Mexico waaronder Diego Rivera

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen brengt in 2021 de beroemde Gelman collectie voor het eerst naar Nederland. De Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art is samen met de Dolores Olmedo collectie de belangrijkste verzameling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Frida Kahlo. In 2021 zijn beide collecties, en daarmee een groot deel van het oeuvre van Frida Kahlo, te zien in Nederland. Een unieke kans voor het Nederlands museumpubliek.

Stefan van Raay, directeur van het Cobra Museum:
“2021 wordt een glorieus Frida Kahlo jaar in Nederland! Met de Olmedo Collectie in Assen en de Gelman Collectie in Amstelveen wordt het Nederlands museumpubliek een unieke kans geboden om een groot deel van het oeuvre van Kahlo te bewonderen”.

2021: Frida Kahlo en de Moderne Meesters van Mexico

Verzamelaars Jacques en Natasha Gelman brachten een aanzienlijk deel van hun leven door in Mexico, waar ze in contact kwamen met de belangrijke Mexicaanse kunstenaars van hun tijd waaronder Frida Kahlo en Diego Rivera. Het paar verzamelde een uitgebreide collectie die de 20e-eeuwse Mexicaanse moderne kunst omvat met onder meer uitmuntende zelfportretten van Frida Kahlo. Door de groeiende populariteit van Kahlo en het zeer kleine oeuvre van Kahlo werd de Gelman collectie een wereldwijd zeer gewaardeerde en veel gevraagde collectie. Toch zijn er maar een beperkt aantal exposities buiten Mexico voor het publiek georganiseerd, onder meer de vermaarde “Frida Kahlo Retrospective” in Berlijn en Wenen in 2010. Deze collectie met veel schilderijen en tekeningen van haar hand en vele topstukken van andere Mexicaanse modernisten zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Beeld: Diego on my mind (Self-portrait as Tehuana), 1943 Oil on masonite te zien in het Cobra Museum in 2021 © The Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art and the Vergel Foundation. © 2019 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF

Van 22 mei 20 21

t/m 19 sep 20 21