Als een frisse wind arriveerde het impressionisme in de jaren 1860 in Frankrijk. Dit leidde tot een fundamentele stijlverandering in Noord-Europa en daarbuiten. In deze bijzondere reizende tentoonstelling in samenwerking met het Museum Kunst der Westküste (Alkersum/Föhr) en het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover wordt een topselectie getoond van het Duitse, Deense en Nederlandse impressionisme die de overeenkomsten en verschillen tussen deze landstreken inzichtelijk maakt. Aan de hand van zes thema’s komen de belangrijkste onderwerpen van het impressionisme aan bod: licht, op het land, aan zee, in de stad, de tuin en de winter.

Met werk van onder anderen: Fritz Mackensen, Max Liebermann, Lovis Corinth en Max Slevogt (uit Duitsland), Anna en Michael Ancher, Peder Severin Krøyer en Viggo Johansen (uit Denemarken) en de Nederlanders Johan Barthold Jongkind, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Toorop en vele anderen.

Beeld: Peder Severin Krøyer  (1851-1909), Anna Ancher en Marie Krøyer op het strand van Skagen, 1893, Olieverf op doek, 45 x 47 cm, Museum Kunst der Westküste, langdurig bruikleen uit particulier bezit