Ken je de Shrimpis pyromanis, of de Wisserius antarctus? Waarschijnlijk niet, want dit zijn fossielen uit een verre toekomst. Het resultaat van eeuwen van verstening van rommel uit onze huidige tijd, het Antropoceen, waarin de welvaart van de mens centraal staat. Wanneer deze fossielen over 100.000 jaar gevonden worden herkent niemand de objecten nog. Een gieter ziet men aan voor een kop, een ruitenwisser voor een vleugel. Zo ontwikkelen de paleontologen uit de toekomst een totaal verwrongen beeld van onze tijd en de wezens die onze aarde bevolkten.

Met Future Fossils nemen Walter van der Velden en Aart Kuipers een loopje met de tijd die ons te wachten staat. Ze hopen bezoekers te laten nadenken over de grote impact van onze constante behoefte aan nieuwe spullen en de diepe sporen die we daarmee op onze planeet achterlaten. Een ogenschijnlijk klassieke opstelling van fossielen verandert langzaam maar zeker in een vervreemdende installatie. De kracht zit in de verwarring, de vervreemding en de humor.

De tentoonstelling ‘Future Fossils – ontdek de fossielen uit de toekomst’ is te zien vanaf 25 september 2022 t/m 8 januari 2023.