In de expositie ‘Ganzenborden door de jaren heen’ in Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten in Oosterhout staat een ganzenbord uit de jaren 1900-1920, getekend door Daan Hoeksema, centraal. Daarnaast zijn er nog veel meer uitvoeringen van dit populaire gezelschapsspel te bewonderen. Ook kunnen bezoekers zelf een spelletje ganzenborden doen.
De weg die de gans in het bordspel aflegt, staat symbool voor de levensweg van de mens. Het lot van de spelers wordt bepaald door dobbelstenen. Wie het eerst de eindstreep bereikt, wint. Onderweg kunnen de put en de gevangenis voor veel vertraging zorgen, die kun je dus maar het beste vermijden!
Sommige historici laten de oude Grieken al ganzenborden, maar aannemelijker is dat dit spel der spellen in het laatste kwart van de zestiende eeuw in Italië is ontstaan. Francesco de Medici schonk toen een ganzenbord aan koning Filips II van Spanje. De eerste officiële vermelding dateert uit 1597, bij de inschrijving van het bordspel in een Londens register.
Het duurde tot in de achttiende eeuw voordat het spel de kinderkamers van de welgestelden bereikte en het een educatieve lading kreeg. Er ontstonden allerlei variaties op de klassieke uitvoering, maar in de basis bleef het spel gelijk. In de negentiende eeuw kwam het ganzenbordspel voor iedereen beschikbaar.