Met Gap in the Clouds maakt kunstenaar Ricardo Brey een positief statement en verbeeldt hij een teken van hoop in deze roerige tijden. De wereldwijde pandemie en de opzwepende protesten voor rassen- en gendergelijkheid hebben Brey ertoe aangezet een reeks introspectieve werken te maken. Nieuw werk dat teruggrijpt naar het verleden maar ook vooruit durft te kijken naar wat komt.
De inspiratie voor zijn werk put Ricardo Brey uit de rijkdom van de Afro-Cubaanse cultuur, uit persoonlijke herinneringen en uit mythes, legendes en verhalen. Blikvanger in deze tentoonstelling is de serie Every Life is a Fire, een reeks besloten dozen die verrassing en verwondering oproepen. Het openen ervan is een ritueel op zich en doet stilstaan bij wat voorbijgaat.
Geïnspireerd door uiteenlopende stijlperiodes gaat de kunstenaar in dialoog met sprekende stukken uit de rijke museumcollectie. Door zijn eigen werk samen te tonen met deze kunstwerken wil de kunstenaar ze opnieuw activeren en hun mysterieuze universele karakter aan het licht brengen.
De tentoonstelling Gap in the Clouds is de eerste omvangrijke solotentoonstelling van Ricardo Brey in ons land, na eerdere passages in SMAK Gent (2006) en M HKA Antwerpen (2015).