Collecting the City is een tentoonstellingsserie waarin het Amsterdam Museum samen met verschillende gemeenschappen en organisaties de levendige stad Amsterdam ‘verzamelt’ en presenteert. Iedere editie bestaat uit een aantal kleinere presentaties die samen één tentoonstelling vormen. Deze derde editie presenteren we een kleine tentoonstelling over de Gay Games die in 1998 plaatsvonden in Amsterdam.

Gay Games in Amsterdam

De Gay Games, een vierjaarlijks sport- en cultuur evenement, is gericht op mensen uit de LHBTI+-gemeenschap, waaraan iedereen mag deelnemen. Het idee is in de jaren tachtig ontstaan in San Francisco. Na edities in San Francisco (1982 en 1986), Vancouver (1990) en New York (1994) was Amsterdam aan de beurt voor de vijfde editie.

Tijdens de Gay Games in augustus 1998 vormden LHBTI+ personen uit alle hoeken van de wereld de meerderheid in de binnenstad van Amsterdam. Met meer dan 200.000 bezoekers werd de stad op de kaart gezet als gay capital of the world. Het leidde tot een ultieme zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap en een sfeer van vriendschap. De jarenlange strijd voor zichtbaarheid en acceptatie leek even gewonnen. Velen die erbij waren, beschouwen Gay Games 1998 nog steeds als de week van hun leven. Reden genoeg om 25 jaar later stil te staan bij dit bijzondere evenement.

Beeld: Amsterdam Museum