In de museumboerderij is naast de VR-beleving van Ede Staal ook de expositie van Groninger dracht uit onze eigencollectie te zien: ‘Gedragen in lagen’.

Hierin is er veel aandacht voor de kledingstukken die gewoonlijk buiten beeld blijven: de onderkleding. We tonen onderkleding zoals die in de 19e eeuw in de provincie Groningen werd gedragen. Zowel voor de mannen als de vrouwen. Wist u dat de mannen veel eerder een onderbroek droegen dan de vrouwen? En dat die van heel dikke stof was? Kom maar kijken, we laten dat zien.

Vele lagen onderkleding

In de 18e en 19e eeuw droeg men overigens veel meer onderkleding dan tegenwoordig. Diverse lagen over elkaar. De eerste laag die op de huid werd gedragen was altijd het hemd. Zowel bij mannen, als bij vrouwen en kinderen. Vrouwen droegen over het hemd een lijfje (onderborstrok) en/of een ‘rompke’ (borstrok). Daarover kon nog een ‘onderst’ worden gedragen. Verder droegen vrouwen meerdere onderrokken. Deze rokken dienden uiteraard om warm te blijven, maar ook om vorm te geven aan de bovenkleding. Het ideaalbeeld was een vrouw met veel volume rond de heupen. In de dracht droeg men geen hoepelrokken en crinolines, maar een aantal onderrokken om het gewenste effect te bereiken.

Tipdoeken

Daarnaast is er aandacht voor de tipdoek. Tipdoeken maakten deel uit van de Groninger Dracht zoals die in onze provincie werd gedragen in de eerste helft van de 19e eeuw. Tipdoeken waren oorspronkelijk witte halsdoeken van dunne stof, versierd met wit borduurwerk. Ze werden gedragen als driehoekige doek, met de punt – de ‘tip’ – op de rug. Op het moment dat de Groninger Dracht ontstond – rond 1790 – zorgden de tipdoeken ervoor dat de boezem keurig werd bedekt.

Nieuwe aanwinsten textielcollectie Verhildersum

De textielcollectie van Verhildersum groeit nog steeds. We tonen daarom ook een aantal van de  kledingstukken, sieraden en accessoires die we in de afgelopen jaren als schenking hebben ontvangen.

Beeld: Bovenstuk halve rok