De razzia van Putten, de executies bij de Woeste Hoeve en de Waalsdorpervlakte zullen velen bekend in de oren klinken. Echter ook in de Achterhoek vindt in de nadagen van de oorlog een dramatische gebeurtenis plaats. Het zuiden van Nederland is al in 1944 bevrijd, de rest van Nederland maakt dan nog een barre winter door. De bezetter voelt zich in het nauw gedreven en tracht met vergeldingsacties het verzet in Nederland te breken.
Na een mislukte verzetsactie, waarbij vier Duitse militairen omkomen, vindt ter vergelding een executie op een graanveld aan het Rademakersbroek, bij Varsseveld, plaats.
Het zijn 46 mannen uit het verzet die als zogenaamde Todeskandidaten uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem zijn gehaald. Ze zijn afkomstig uit heel Nederland.
De jongste is pas 18 jaar, de oudste 65.
Jaarlijkse herdenking
De executie van de 46 mannen heeft diepe en onuitwisbare sporen achtergelaten zowel op de omgeving als bij de nabestaanden. Jaarlijks vindt op 2 maart de herdenking bij het monument aan het Rademakersbroek plaats. Nabestaanden, betrokkenen en schoolkinderen herdenken gezamenlijk de levens van de 46 overleden mannen.
Het graan groeide hoger en dikker op de plek waar de mannen doodgeschoten zijn. ‘Van dit graan zal niemand eten’, zegt de boer die het graan oogst. De aren zijn bewaard en het graan is in een stolp bij het monument zichtbaar.
Geef de namen een gezicht
Tot voor kort kenden wij slechts hun naam. Maar wie waren deze mannen? Waar kwamen zij vandaan? Welke rol speelden zij bij het verzet? Wat waren hun verhalen?
Na meer dan 75 jaar krijgen de 46 mannen van het Rademakersbroek eindelijk een gezicht.