Op 8 juni 2023 opent de tentoonstelling Geen woorden maar draden. Met deze expositie toont het Wereldmuseum Rotterdam de enorme verscheidenheid aan borduurwerk,- voor een groot deel uit eigen collectie, gemaakt door mensen over de hele wereld. Centraal staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers wier handen al die prachtige werken maakten en nog steeds maken.

Wereldmuseum Rotterdam gaat met de tentoonstelling in op de ontwikkelingen in de samenleving van de laatste jaren. Mensen hebben handwerken herontdekt als betekenisvolle bezigheid en als onderdeel van slow living: aandachtiger leven in het hier en nu. De collectie van het museum biedt een grote bron van inspiratie en wekt ontzag op voor het technisch vernuft waarmee de werken gemaakt zijn.

In de tentoonstelling zijn zo’n 200 borduurwerken te zien. Daarvan komen circa 170 objecten uit de omvangrijke eigen collectie borduurwerken. Ze vormen samen een visueel spektakel, maar verrassen ook door de verhalen die erachter schuilgaan. Te zien is onder andere een geborduurde doek die een voorstelling toont van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en een selectie van Chileense arpilleras. Via deze geborduurde, vaak kleurrijke voorstellingen die onder de dictatuur van Pinochet (1973-1990) gemaakt zijn, werden sociale, economische en politieke omstandigheden aangekaart. Ook hedendaagse kunstenaars gebruiken borduurtechnieken als medium. Een voormalige katholieke mantel vol poëtische borduursels van de Nederlandse Alexandra Drenth doet de tijd even stilstaan en een werk van de Indiase Rucha Kulkarni vraagt op prangende wijze aandacht voor de onbekende makers in de fast fashion industrie.

Beeld: Kufi Iran, circa 1920