Tentoonstellingen aanmelden

Geheimschrift

Huis van het boek, Den Haag

Bezoekers lopen door een doolhof met spannende opdrachten rond eeuwenoude objecten uit verschillende culturen. Hoe ontcijfer je spijkertabletten uit 2000 voor Christus, papyrusrollen uit het begin van de jaartelling, quipu van de Inca’s uit 1500, 17de-eeuwse ingenieus gevouwen brieven, of versleutelde boodschappen van de Enigma-codeermachine? En wat staat er in de raadselachtige oude en moderne boeken uit de collectie van Huis van het boek? In deze tentoonstelling leren families spelenderwijs over schriftcultuur, raadsels en communicatie.

Geheimschriften in alle soorten en maten

Sommige schriften zijn ‘dode schriften’ uit lang vervlogen tijden: de oude Egyptenaren schreven hiërogliefen in steen. Inca’s gebruikten zes eeuwen geleden behalve de touwtjes- en knopentaal van de zogenaamde quipu, ook een schrift dat ze schilderden op limabonen. Hobo signs vormen een geheime taal van en voor landlopers. En in de 18de eeuw communiceerden dames uit de hogere kringen met hun geliefde via een geheime waaiertaal.

Kunstenaars maken gretig gebruik van geheimschrift: schrijvers, zoals Edgar Allan Poe en Arthur Conan Doyle (van de Sherlock Holmes-verhalen), gebruikten geheimschrift in hun verhalen. Ook moderne boekkunstenaars, als Irma Boom, Sjoerd Hofstra en Candice Hicks, laten verrassende technieken zien om boodschappen te verbergen.

Beeld: Candice Hicks, Coincidence 2014 (Coll. Huis van het boek). Kunstenaarsboek met schrift dat alleen te lezen is met een rode bril

 

Van 10 jul 20 21

t/m 10 okt 20 21