Vanaf 3 oktober kun je in Woerden niet om de koeien heen! Dan is de dubbeltentoonstelling ‘GeKOEsterd’ te zien. In het museumgebouw vind je koeien in schilderijen en beelden vanaf de 17de eeuw tot nu. In de gratis toegankelijk pop-up expositie aan Rijnstraat 35-37 dompel je je onder in de beleving van de ‘Koeiemart’. De koe zit in het Woerdens DNA

Koeien zijn van oudsher erg belangrijk voor Woerden en het Groene Hart. Op de natte bodem wil alleen maar gras groeien, akkerbouw is geen optie. Daarom houden de boeren hier vooral koeien. In 1410 krijgt Woerden al marktrechten en worden er ieder jaar in oktober koeien verhandeld. In de loop der eeuwen wordt aan de markt allerlei vertier toegevoegd zoals een kermis, braderie en wielerronde. Aan het begin van de 21ste eeuw wordt de handel in koeien noodgedwongen vervangen door een koeienshow, maar de traditie van de ‘Koeiemart’ -zoals Woerdenaren hem noemen- blijft bestaan. Tegenwoordig trekt de mart jaarlijks 30.000 bezoekers die zich typische gerechten zoals poffertjes, snert en kristaljons goed laten smaken. Sinds 2017 behoort de Koeiemart tot het nationaal immaterieel erfgoed.

Koe in de Kunst

In het museum zie je de loeiende dames in allerlei stijlen, tijden en stromingen. Bijvoorbeeld in 17de-eeuwse veestukken en Italianiserende landschappen maar ook in mythologische voorstellingen. Zo is er werk van dé 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter maar ook van Nicolaes Berchem en Karel Dujardin. Haagse School-schilders zoals Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreekt het werk van Woerdense modernist Leo Gestel niet. De vele interpretaties laten zien dat koeien onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse cultuur. Hedendaagse kunstenaars als Pieter Pander, Marleen Felius en Hans Versfelt tonen hun hedendaagse kijk op deze beesten. Kortom: hulde aan de koe!
Beeld: website Stadsmuseum Woerden