Vandaag bezit Gent 1.800 hectare landbouwgronden, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Ooit was dat 5.000 hectare. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? De expo ‘Gentse Gronden’, da’s een geschiedenis over grondbezit, armen- en ziekenzorg, de relatie stad-platteland, voedselzekerheid én ook ‘food for thought’ over hier en nu.

Onbekend, onverteld en intrigerend

Het verhaal van de Gentse landbouwgronden start in de dertiende eeuw, wanneer Gentse liefdadigheidsorganisaties eigenaar worden van gronden buiten de stadsmuren. Ze hebben de gronden eeuwenlang broodnodig om financieel stabiel te blijven en om voedsel voor arme en zieke mensen in de stad te voorzien. In de twintigste eeuw breidt de stad uit met de haven en autosnelwegen, vormt het nieuwe OCMW voedselhulp om tot het leefloonsysteem en verandert de landbouwsector grondig. De Gentse landbouwgronden worden deels verkocht en raken in de vergetelheid.

De expo ‘Gentse Gronden’ brengt daar verandering in en doet dit intrigerende hoofdstuk in de geschiedenis van Gent en andere steden uitgebreid uit de doeken aan de hand van kaarten, schilderijen, illustraties, foto’s, filmmateriaal en bijzondere objecten.

Actueel debat

Tijden veranderen. Vandaag zijn de Gentse gronden voer voor debat. Wat brengt de toekomst? Worden ze verder verkocht om het sociaal beleid te financieren? Wat met de bijna tweehonderd pachters van vandaag en jonge boeren op zoek naar grond? Kunnen de gronden een rol spelen in vraagstukken rond klimaat, voedselzekerheid en stedelijk beleid? ‘Gentse Gronden’ geeft je via interviews inzicht in verschillende visies, van het OCMW tot investeerders, jonge en gevestigde boeren, en voedselhulporganisaties. Zijn hun uiteenlopende ideeën samen te brengen tot een gedeelde toekomstvisie op de Gentse gronden?

Expo en…

‘Gentse Gronden’ is een expo met een uitgebreid programma van activiteiten. (Experten)rondleidingen, een debatreeks, fietstochten, meewerkdagen op boerderijen rond het Gentse…: hou onze website, socials en nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws!