Tentoonstellingen aanmelden

Gewapend met schoonheid – Vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen

Muiderslot, Muiden

Tip van Museumtijdschrift:

Bij machthebbers uit de geschiedenis gaan de gedachten vaak uit naar mannen, maar sinds de middeleeuwen hebben ook vrouwen de macht. Deze tentoonstelling gaat daarom juist over de machtsmiddelen van de vrouw: van gravin Beatrijs van Vlaanderen (±1253-1296) tot Aletta Jacobs (1854-1929).
Wie de eerste rechtertoren betreedt, staat meteen oog in oog met een portret van een vrouw gehuld in een zestiende-eeuws harnas. Dit zelfportret van fotograaf Isabelle van Zeijl staat voor de vrouwelijke kracht en survival: met wapperende haren, een statig postuur en een blik vol zelfvertrouwen zou ze zo een leger onder haar bevel kunnen hebben. Hiermee wordt ook gelijk de toon van de tentoonstelling gezet. Zo is er een bos sleutels te zien die beheerd werd door de vrouw. Zij bepaalde immers wat er binnen de kasteelmuren gebeurde! Ook de eerste novelle van de vooruitstrevende schrijver Belle van Zuylen (1740-1805) is te bewonderen. Net als het speldje met ‘vrouwenkiesrecht’, gedragen door boegbeeld van de eerste feministische golf Aletta Jacobs. Een leerzame en inspirerende tentoonstelling!

Beeld: Zelfportret van Isabelle van Zeijl en rechts het harnas dat zij daarop draagt. Foto: Michelle Schulte.

Bij het zien van imposante kastelen, glimmende harnassen en dodelijke wapens denken we bijna altijd aan mannen. Maar wie macht en kracht alleen met ridders en mannelijkheid associeert, komt bedrogen uit. In het Muiderslot is de tentoonstelling ‘Gewapend met Schoonheid’ te zien waarin de machtsmiddelen van de vrouw centraal staan. Van 21 april t/m 31 oktober 2018 wordt de vaak onzichtbare macht van invloedrijke vrouwen uit de Hollandse geschiedenis uit de doeken gedaan.

Vrouwen en macht
Bezoekers aan de tentoonstelling worden aan het denken gezet over de middelen die vrouwen konden én kunnen gebruiken om hun invloed aan te wenden. Dit gebeurt aan de hand van thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid en mode & sieraden.

Iconen
Bekende vrouwen uit de Hollandse geschiedenis – zoals Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs – komen tot leven aan de hand van unieke historische objecten. Zij zijn of waren voor velen een inspiratiebron, een rolmodel. Naast de historische werkelijkheid is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de geromantiseerde levensverhalen van deze iconische vrouwen in literatuur, film en kunst. Zo komen feit en fictie tegenover elkaar te staan en blijkt of de mythe rond deze iconen stand kan houden.

Moderne interpretaties
Het Muiderslot heeft voor deze tentoonstelling drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd hun visie op macht en vrouwen te geven: Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl. Zij maken speciaal voor ‘Gewapend met Schoonheid’ nieuw werk waarin zij spelen met het historische verhaal over sterke vrouwen en waarin zij het thema ‘vrouw en macht vandaag’ interpreteren. Ook bezoekers worden uitgedaagd om hun visie op de rol van de vrouw sinds de Middeleeuwen te geven.


Beeld: The Jane, Copyright Isabelle van Zeijl – Courtesy The Cynthia Corbett Gallery – Persbericht Muiderslot

Van 21 apr 20 18

t/m 31 okt 20 18