Bernard Heesen (1958) is een van de belangrijkste en invloedrijkste glaskunstenaars van Nederland. Dit jaar wordt hij 65. Dat viert hét museum voor glaskunst in Amstelveen, Museum JAN, met een fees- telijke tentoonstelling van Heesens eigen werk en dat van Nienke Sikkema (1988) en Josja Schepman (1980). Naast topstukken uit het oeuvre van Heesen toont Museum JAN recent, niet eerder geëxpo- seerd werk van de drie kunstenaars.

Bernard Heesen

Bernard Heesen geldt binnen de glaskunst als een vernieuwer die tijdens het maakproces, wanneer het glas heet en vloeibaar is, het toeval graag laat bijdragen aan het eindresultaat. ‘Aan mijn kunst- werken kun je zien dat het bewogen heeft.’ Hij is een van de weinige glaskunstenaars die zijn eigen ontwerpen maakt én uitvoert. Bekend werd hij onder andere met zijn glazen ‘stenen’ en zijn uitgesproken serie Encyclopaedische gewrochten.

De Oude Horn – generaties in glas

In glasblazerij de Oude Horn in Acquoy leerde Bernard Heesen het ambacht van glasblazen van zijn beroemde vader, Willem Heesen. De Oude Horn was toen al en plek waar vele (inter)nationale glaskunste- naars en ontwerpers werkten, onder wie Lino Tagliapietra en Andries Copier. In 1995 trok zijn vader zich terug en droeg de leiding over aan zijn zoon. Sindsdien dient de Oude Horn als werkplaats van Bernard Heesen maar deze biedt ook ruimte aan een nieuwe generatie glaskunstenaars.

Beeld: Nienke Sikkema, Groene bamboe, 2019, foto: Jacqueline Koster