“Als je vertelt dat je met glas werkt, is de meeste gestelde vraag in Nederland: “Ben je een glasblazer of ‘doe’ je glas in lood?”, vertelt Titia Felderhof, kunstenaar en artistiek leider van Stichting UNexpected Glas. Dit was het uitgangspunt om een nieuw podium te realiseren in Nederland voor glas in de beeldende kunst. De eerste editie van de biënnale met de titel Living The Glass Age vindt in de lente van 2024 plaats. “We willen het publiek zonder kennis van glas verwonderen, onze kennis delen en verhalen vertellen, want met glas wordt er fantastische hedendaagse kunst gemaakt.”

Je verwonderen over de mogelijkheden van glas kan tijdens de eerste editie van Living The Glass Age, de Glaskunstbiënnale in het Eemklooster in Amersfoort. Titia Felderhof en gastcurator Krista Israel hebben 25 beeldende kunstenaars waaronder Viviane Sassen, Olaf Mooij, Peter Bremers en Boris Maas gevraagd te exposeren met uiteenlopende installaties en kunstwerken.

In navolging tot glaskunstbiënnales in Parijs, Ierland en Bulgarije is het eindelijk zover: ook in Nederland vindt komend voorjaar een glaskunstbiënnale plaats. Felderhof: “Glas is een relatief jonge kunstvorm en kwam op in de jaren zestig van de vorige eeuw toen kunstenaars niet langer in opdracht maar juist vrij werk gingen maken.” De glaskunstbiënnale gaat verder waar de stroming 20th Century Glass ophoudt.

Het aantal podia voor hedendaags glas in Nederland is mager. Naast museum Jan in Amstelveen en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam zijn er geen grote publieke collecties die een goed beeld geven van hedendaags glas. Opmerkelijk want Nederlandse kunstenaars doen het immers goed op internationaal vlak. Termen zoals casten, flamework, emailleren, fusen zijn veelal nog onbekend bij het publiek. Maar er gloort hoop.
Felderhof: “Het klimaat voor glas in de kunst is echt aan het verbeteren en een nieuw podium heeft daardoor een goede voedingsbodem. Het grote publiek in Nederland krijgt straks de kans een andere vorm van glas in de beeldende kunst te zien.”

De Glaskunstbiënnale vindt plaats in het Eemklooster te Amersfoort, een locatie met monumentale uitstraling en centraal gelegen in het land. Felderhof: “We zijn heel blij metdeze samenwerking en willen Amersfoort samen nog meer op de culturele kaart zetten. Amersfoort is onlangs verkozen tot beste stad van Europa van 2024 en de komst van deze biënnale verduidelijkt alleen nog maar meer waarom”.

Beeld: Logo