De tentoonstelling Goodbye to Love (Conversation of all those whose lips are sealed) is gewijd aan de wijze waarop mensen verdwalen in onze wereld, op drift raken met hun herinneringen, zoeken naar ankers, omgaan met eenzaamheid en verlangen naar troost.

De Koreaanse kunstenaar Hyesoo Park (Seoul, KR, 1974) onderzoekt al jaren de complexe tegenstelling die Koreanen voelen tussen enerzijds de druk om carrière te maken en aanzien te verwerven en anderzijds het hebben van een bevredigend persoonlijk leven. Parks werk gaat vaak over emoties en vooral over het maskeren daarvan. De tentoonstelling toont haar werk Our Joyful Young Days (2022) waarin de kunstenaar gepensioneerde fabrieksarbeiders interviewt over hun eerste liefdes. Voor Marres bereidt Hyesoo Park momenteel een nieuw installatiewerk voor dat bestaat uit verhalen, memorabilia en gefilmde interviews over de liefde, geoogst in de regio Limburg. Hiervoor ontwikkelde ze de website goodbye2love.com waar je je verhaal of memoribilia kunt delen.

De schilderijen van Jinju Lee (Busan, KR, 1980) richten zich op het residu van negatieve emoties die in het dagelijks leven steeds weer opduiken. Ze tonen ingekapselde herinneringen, drijvende eilanden en in zichzelf gekeerde landschappen die bewoond worden door eenzame figuren die zowel aangrijpend als verontrustend zijn. Wat beweegt deze mensen, wat is het verlies dat zij lijken te overdenken, wat hun herinnering en de bezaaide voorwerpen om hen heen? Het rijke detail en de zware atmosfeer van de schilderijen roepen een gevoel van stil alarm op: wat moeten we doen als de dingen waarvan dromen zijn gemaakt onze dagelijkse realiteit worden?

James Webb (Kimberly, SA, 1975) installeert een reeks kunstwerken die dienen als overpeinzingen over onze uiterlijke en innerlijke omgeving. Een vreemde vogel in de tuin herinnert ons aan ons fragiele gevoel van saamhorigheid, teksten opgelost in glazen flessen doen ons nadenken over de aard van de liefde, en een stem die vragen stelt aan een spiegel zet ons ertoe aan alles wat we zien en voelen te heroverwegen, onze stappen in Marres na te lopen en een nieuwe route te kiezen.

Goodbye to Love maakt deel uit van een reeks projecten waarin de plaats van emoties, fysieke interactie en intimiteit in onze huidige samenleving wordt onderzocht. Eerdere tentoonstellingen in deze reeks waren Intimacy (2015) en Museum Motus Mori (2019).

Beeld: Jinju Lee