Tentoonstellingen aanmelden

Grandioos Glas – Optische Glaskunst uit Tsjechië en Slowakije

Escher in het Paleis, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

‘Grandioos Glas’ toont glassculpturen van zes vooraanstaande kunstenaars waaronder Václav Cígler, Lubomír Arzt en Zora Palová te midden van prenten van M.C. Escher. In de jaren zestig pionierden deze glaskunstenaars uit Tsjechië en Slowakije (het voormalige Tsjecho-Slowakije) in optische glaskunst. Door glas te smelten, slijpen, verzagen, lijmen en/of polijsten ontstaan verrassende abstract-geometrische sculpturen die telkens andere verschijningsvormen aannemen. Zo lijkt ‘Object’ (2002) van Pavol Hlôška van de zijkant doorzichtig, maar als u eromheen beweegt ziet u steeds meer gouden vlakken verschijnen. En terwijl u verwacht in spiegelend glas uzelf te zien, toont ‘Sphere’ (2002) van Miloš Balgavý juist voorbij wandelende museumbezoekers. Niets is wat het lijkt, net zoals in het werk van Escher, waardoor deze glaskunst goed bij zijn wereldberoemde prenten aansluit.

Beeld: Miloš Balgavý, ‘Sphere’, 2002, foto: Eva Michiels

In Grandioos Glas toont Escher in Het Paleis het mooiste optisch glas uit de collectie van Stichting Modern Glas in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag. De glassculpturen uit Tsjechië en Slowakije vergroten, verkleinen en verkleuren alles om zich heen en bieden een nieuwe blik op de wereld. Optisch glas wordt meestal gebruikt om spiegels, brillenglazen en lenzen te maken, maar de Tsjechisch-Slowaakse kunstenaars toveren het materiaal om in harmonieuze kunstwerken. De abstract-geometrische objecten reageren sterk op licht en reflectie en nemen vanuit iedere hoek een andere vorm aan. Ze spelen met de ogen van de toeschouwer, net zoals M.C. Escher zijn toeschouwers meermaals vol verwondering laat kijken naar hetzelfde werk.

Beeld: Štěpán Pala, Bridegroom, 1992, optisch glas, verlijmd, verzaagd en gepolijst. Collectie Kunstmuseum Den Haag, langdurig bruikleen Stichting Modern Glas

Van 7 jul 20 20

t/m 8 nov 20 20