Te zien bij Museum EICAS: de installatie # WALKS # van Ellen Korth, en Gravend naar de toekomst van Maarten Vanden Eynde.

Gravend naar de toekomst
Maarten Vanden Eynde toont werk dat gemaakt is tussen 2000 en 2022. Twee decennia waarin ons leven, werken en denken radicaal getransformeerd zijn door onder meer internet, big tech en sociale media. Een periode waarin de wereldbevolking exponentieel toenam en daarmee onze consumptie en het energieverbruik. In Gravend naar de toekomst, de derde retrospectieve tentoonstelling na de succesvolle eerdere edities in Mu.ZEE Oostende in België (2021) en La Kunsthalle Mulhouse in Frankrijk (2022), onderzoekt Maarten Vanden Eynde (1977) de invloed van deze ongebreidelde groeispurt op de aarde. Naast deze werken is ook de monografie met dezelfde titel aanwezig (gepubliceerd door Mecatorfonds ter gelegenheid van de overzichtstentoonstellingen). Gravend naar de toekomst is te zien tot en met 15 oktober 2023.

# WALKS #
In de grote zaal tonen we # WALKS #. Deze installatie van Ellen Korth gaat over de herhaling van de verandering. In de vroege zomer van 2020, midden in de lockdown, loopt Korth zeven weken lang, zeven dagen per week dagelijks met haar camera dezelfde route. Onderweg legt ze het plantenleven vast dat van dag tot dag verandert. Stilte, herhaling, traagheid, saaiheid die geen saaiheid is. Dat zijn de thema’s van # WALKS #. Korth is geen onbekende voor EICAS. Al eerder exposeerde zij met o.a. een installatie over de oorlog in Oekraïne. Korth is multimedia fotografe/ kunstenares en bekend als maker van o.a. het internationaal bekroonde boek Utilité en CHARKOW. # Walks # is te zien tot en 17 september 2023.

Een extra toevoeging op deze twee tentoonstellingen is het vierluik ‘Schilderij voor Bavink’ van Reinder van der Woude. Het vierluik is een ode aan het personage Bavink in ‘De uitvreter’ en ‘Titaantjes’ geschreven door Nescio.

Beeld: Ellen Korth, Uitgedroogd fotografie op japans papier