Ruim vijftig jaar geleden startte de unieke verzameling van familie De Hilster met de aankoop van model Utrecht, een donkerbruin/whisky servies, ter gelegenheid van hun huwelijk. In de navolgende vijftig jaar groeit hun collectie uit tot een bijna complete verzameling van alle modellen die Aardewerkfabriek HaHo in Huizen in opdracht van Potterie de Driehoek heeft geproduceerd. De Hilster: “Toen de fabriek in 1987 sloot, wilden we een uitbreiding op ons model Utrecht. Dat was nergens meer te krijgen. Totdat onze dochter die in West-Afrika stage liep, ons servies daar zag. We gingen naar haar toe en met 18 kilo aan serviesgoed kwamen we in Nederland terug. Onze collectie groeide verder. We struinden kringloopwinkels en verzamelmarkten af en ontdekten dat er heel veel verschillende serviezen waren. Ze waren ontworpen op praktische toepassingen, zo konden bekers en soepkommen gestapeld in de kast staan. Onderdelen van diverse serviezen zijn tot de sluiting van de fabriek in allerlei varianten en kleuren uitgebracht. Het zijn producten van een van de weinige fabrieken in Huizen die je kunt presenteren in een museum. We geven onze collectie graag een plaats in het Huizer Museum, in het dorp waar ze ontworpen en geproduceerd is.”

Nog steeds gebruikt de familie deze serviezen dagelijks en ze verzamelt zowel serviezen als sieraardewerk. Zeker in de beginjaren was sieraardewerk het voornaamste dat de fabriek maakte. Zo’n 5000 objecten van Potterie de Driehoek heeft familie De Hilster in haar bezit. Daarvan ziet u slechts een greep in deze tentoonstelling. Het Huizer Museum laat bovendien een kleine selectie – niet van de Driehoek – uit de eigen collectie zien.

Een leuke tip voor verzamelaars of mensen die hun servies compleet willen maken. Tijdens de tentoonstelling is los serviesgoed uit de collectie van familie De Hilster in het Huizer Museum te koop. Alle opbrengsten hiervan gaan rechtstreeks naar het Huizer Museum.

Beeld: Eef en Thea, persbericht Huizer Museum