Tromgeroffel, musketgeweren, kanonschoten, Spaanse en Franse soldaten…… dat is de start van de tentoonstelling “Groot Geweld in Kleine Dorpen. Zo zal het op zondag 18september, vanaf 13.00 uur,  letterlijk nagespeeld en beleefd worden. Kom de geschiedenis van De Kempen ervaren in de tuin van het Kempenmuseum.

De expo gaat over de periode na de 80-jarige oorlog. Het einde van die oorlog is de Vrede van Munster. Maar het was voor onze dorpen in De Kempen helemaal geen vrede. Brabant wordt aan alle kanten belaagd: Den Haag vraagt hoge belastingen, de protestantse religie wordt staatsgodsdienst. Lodewijk XIV, zint op gebiedsuitbreiding en ook de Spanjaarden zijn nog aanwezig. De verdediging door Holland schiet volstrekt te kort, en is niet serieus gericht op bescherming van de bevolking. De bewoners van de dorpen in De Kempen zijn vooral op zichzelf aangewezen.

Woningen worden leeggeroofd, mensen gegijzeld, zelfs complete dorpen worden in de as gelegd. Niet zelden ook verkrachting, moord of doodslag. Van Reusel, de Mierden, Bladel tot en met Bergeijk. Van Knegsel, Steensel, Duizel, Hapert en Postel tot Wintelre en Vessem.Onze voorouders en bewoners van De Kempen uit die tijd, is werkelijk niets bespaard gebleven. Eén ramp is nog te boven te komen, maar een reeks van verwoestingen niet. De streek is door oorlog en plundering uitgeput. Het grootste deel van de inwoners verkeert in nooden vervalt in uitzichtloze armoede. De inwoners van de Kempen betalen steeds de tol. Soms met hun leven, altijd met verlies van huis en haard. En dikwijls meer dan eens.

Amper 350 jaar geleden, wat zijn de effecten geweest van deze periode voor de huidige Kempen? Zoeken we het vaker zelf allemaal wel uit?
Dus kom op Zondag 18 september ook kijken naar dit spektakel aan de Kapelweg 2 in Eersel. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 december.

Beeld: Kanon, persbericht