Museum Flehite presenteert een ruime keuze uit de veelzijdige verzameling van verhandelde en gerestaureerde figuratieve schilderkunst uit het tijdvak 1850 – 1950 van de in Zwolle woonachtige Henk Groote (Groningen, 1947). Die verzameling wordt aangevuld met representatieve kunstwerken van Henk Groote zelf vanaf zijn academietijd tot nu. Dat resulteert in een gevarieerde tentoonstelling. Er is onder andere werk te zien van bekende namen, zoals Armand Guillaumin, Hendrik Jan Wolter, Jan Voerman, Johan Dijkstra, Jo Kosten, Otto Eerelman, Jakob Nieweg en andere minder bekende kunstenaars. Daarnaast is er in deze tentoonstelling over de breed getalenteerde Henk Groote aandacht voor zijn voormalige leven als popmuzikant, restaurateur, kunstenaar en galeriehouder.

Schilder, popmuzikant, galeriehouder, verzamelaar en restaurateur

Henk Groote geboren in Groningen, groeide op in Apeldoorn. Hij studeerde van 1966 tot 1970 aan de kunstacademie in Arnhem. Hij kreeg onder andere les van Peter Struycken, Henk Peeters, vooraanstaand lid van de ‘nul-beweging’ en figuratief schilderen door de heer de Haas. Van 1970 tot 1972 woonde en werkte Groote in Den Haag, waar hij kunstlessen volgde aan de avondacademie en intensief begon te schilderen in olieverf en pastel., Hij ontwikkelde zich gaandeweg tot figuratief kunstenaar. Hij maakte en maakt naturalistische werken, die zich uitstrekken van fotografische precisie tot een impressionistische of licht geabstraheerde vorm van het onderwerp.

Gegrepen door popmuziek

Voordat de schilderkunst zijn bestaan zou bepalen, hield de popmuziek Henk Groote in zijn greep. Tussen 1960 en 1980 speelde hij met zijn broers André en Ben in verschillende formaties: Geebros met naast zijn broers Willem Anthonius, die later vervangen werd door Cor Mestebeld en Lolke Hazeberg.Vervolgens Crying Wood en later Air Bubble.
Ze toerden jarenlang langs allerlei podia in Nederland en Duitsland. Ook waren ze te zien in televisieprogramma’s: met de hit Racing Car traden ze op in het legendarische muziekprogramma Toppop met presentator Ad Visser.

Restaurateur, portretschilder en verzamelaar

In 1972 vestigde Henk Groote zich in Zwolle, waar hij in de Sassenstraat – vlak naast de Sassenpoort -lijstenmakerij en kunsthandel Groote opende. In 1979 omgevormd tot Galerie Groote. Vanaf 1990 gevestigd op een andere locatie in Zwolle: de Rhijnvis Feithlaan. Vanaf zijn start in Zwolle was Henk Groote al bezig als restaurateur, portretschilder en maakte hij werk in opdracht. Daarnaast gaf hij advies aan een aantal musea bij het aankopen van kunst, waaronder Museum Flehite.

In de loop der jaren bouwde Henk Groote (samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Geery Jorna) ook een eigen kunstverzameling op. Een specialisme van het echtpaar was Hongaarse impressionistische schilderkunst. In de huidige collectie bevinden zich dan ook nog enkele bijzondere Hongaarse schilderijen en aquarellen.

Beeld: Henk Groote, Geisha’s, collectie Groote