Tentoonstellingen aanmelden

Gülsün Karamustafa & León Ferrari

Van Abbemuseum, Eindhoven

Met solo’s van Hito Steyerl, Rasheed Araeen en eerder Andy Warhol en Christo heeft het Van Abbemuseum een reputatie gevestigd als museum dat kunstenaars van internationale betekenis groots in Nederland lanceert. In het verlengde hiervan start er in 2021 een reeks tentoonstellingen van kunstenaars wiens oeuvre – vooralsnog – buiten de bekende kunsthistorische canon valt. Soms worden twee solo’s in samenhang met elkaar getoond. Zo ook in het geval van Gülsün Karamustafa (1946, Istanboel) en León Ferrari (1920-2013, Buenos Aires). Afkomstig uit verschillende delen van de wereld lopen hun culturele en geopolitieke geschiedenis verrassend parallel.

ARTISTIEKE PARALLELLEN EN VERSCHILLEN

Bezoekers kunnen ontdekken hoe deze bijzondere kunstenaars reageren op de veranderingen en conflicten in hun land, en hoe dit voor een West-Europees publiek intrigerend èn herkenbaar is. Naast parallellen zijn er sterke verschillen tussen beide kunstenaars. Karamustafa reflecteert op de man-vrouw verhoudingen in een veranderend Turkije en het verlies van het multiculturele klimaat van Istanboel. Ferrari reageert op de invloed van de westerse, christelijke beschaving op Zuid-Amerika en op de dictatuur in Argentinië. Er wordt niet eerder getoond werk van hem opgenomen in de tentoonstelling. Karamustafa zal speciaal voor deze solo een nieuw werk maken.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid, het Centre Pompidou in Parijs (León Ferrari) en Lunds konsthall in Lund (Gülsün Karamustafa).

Beeld: Gülsün Karamustafa, Promised Paintings (Angels 2) (detail), Collectie Van Abbemuseum.

Van 22 mei 20 21

t/m 26 sep 20 21