Veelzijdig: dat is het oeuvre van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952-2013). Vanaf de jaren 1980 verovert hij de Duitse kunstwereld met zijn schilderijen, sculptuur, grafiek, fotografie en wandschilderingen. Het zijn vooral zijn loodschilderijen die op veel lof kunnen rekenen. Kunstmuseum Den Haag toont vanaf 4 maart 2023 de monumentale serie The Hague Painting.

In 1988 exposeert Förg voor de eerste keer in Kunstmuseum Den Haag. De jonge kunstenaar maakt op dat moment een belangrijke ontwikkeling door. Waar Förg zich eerst volledig richt op zwarte en grijze eenkleurige schilderijen, maakt hij nu gebruik van verrassende materialen als koper en lood. Deze loodschilderijen behoren inmiddels tot Förgs bekendste werk.

In 2023 wijdt Kunstmuseum Den Haag weer een tentoonstelling aan de Duitse kunstenaar. De hier getoonde serie The Hague Painting bestaat uit twaalf grootse schilderijen van acrylverf op lood, die de kunstenaar uiteindelijk aan het museum schenkt. Samen vormen ze een ruimtelijke installatie die de grens tussen schilderij en sculptuur vervaagt. De loodschilderijen gaan daardoor een sterke relatie aan met de architectuur van het museum.

Beeld: Günther Förg, Kunstmuseum Den Haag