Om de opening luister bij te zetten, organiseert Fabrique des Lumières een expositie die is gewijd aan de belangrijkste figuren van de Weense kunstscène, waarvan Gustav Klimt een sleutelfiguur was.

In het keizerlijke Wenen van eind 19e eeuw was Gustav Klimt één van de belangrijkste decoratieschilders van de weelderige monumenten aan de Ringstrasse. Aan het begin van de nieuwe eeuw had hij een voortrekkersrol in de Wiener Secession, een beweging die zich wilde losmaken van de academische kunst. Klimt, die zowel beroemd als omstreden was, effende de weg naar de moderne schilderkunst. Het goud en de decoratieve patronen die zijn werken kenmerken, staan symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie omvat de werken die Klimts werk typeren en hem zo beroemd hebben gemaakt – zijn ‘gouden fase’, portretten en landschappen.

Bij de expositie zijn ook werken van belangrijke Weense kunstenaars zoals Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser te zien, die zich lieten inspireren door Klimts werk. Onder invloed van de artistieke onstuimigheid aan het einde van de negentiende eeuw pleitte Schiele voor een nieuwe vorm voor het weergeven van landschappen en het menselijk lichaam. Hundertwasser gaf zijn architecturale structuren en schilderijen een symbolische dimensie.

Beeld: Gustav Klimt