Tentoonstellingen aanmelden

Hansken – Rembrandts Olifant

Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Ze is de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw: Hansken. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar een aantal keer − aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het levensverhaal van Hansken te vertellen in deze tentoonstelling voor jong en oud.

Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook aangrijpend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. In deze tentoonstelling worden ook de hedendaagse perspectieven op dierenleed belicht. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop je Hanskens route door Europa kunt volgen. Bijzonder is het feit dat Hanskens schedel bewaard is gebleven en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit Italië naar het Rembrandthuis wordt gebracht.

De tentoonstelling is ontstaan naar het concept van Michiel Roscam Abbing (auteur van Rembrandts olifant) en Anneke Groen (collectiebeheerder van ARTIS).

Van 1 mei 20 21

t/m 25 jul 20 21